Perbezaan diantara WiFi G, B dan N

Kiriman Cikgu Faizah | Monday, July 27, 2009 | | 0 komen »

Terdapat 3 jenis kemudahan WiFi yang boleh dipilih semasa pembelian AP (Access Point).

Keseluruhan kemudahan WiFi menggunakan spektrum frekunsi yang tidak memerlukan lesen 2.4 GHz. Terdapat beberapa jenis AP yang memberikan pengguna kelajuan yang berbeza-beza.

AP diklasifikasikan mengikut kelajuan dan teknologi yang digunakan. WiFi adalah dibawah standard IEEE 802.11. Terdapat 3 jenis spesifikasi didalam kemudahan WiFi.

802.11b, 802.11g dan 802.11n

Perbezaannya adalah dari segi kelajuan.

WiFi B - Kelajuannya adalah 11 Mbps, WiFi G pula adalah 54 Mbps dan WiFi N boleh mencecah 600 Mbps.

Selanjutnya di Arif ICT.............

Kursus Komputer (Pelajar)

Kiriman L-Tera | Saturday, July 18, 2009 | | 0 komen »

Kursus komputer untuk Pengawas ICT dan Ahli Kelab Komputer 2009

Tentatif Kursus (18 Julai 2009)

8.00 pagi : Pedaftaran peserta
8.10 pagi : Pengenalan kepada komputer
  • Asas Komputer
  • Perkakasan luaran komputer
  • Perkakasan dalaman komputer
  • Papan induk (motherboard)
9.00 pagi : Sistem Operasi Windows
  • Cara fromat PC
  • My Computer
  • Shared folder
  • My documents
  • Harddisk
  • Floppydisk
  • CD-ROM
  • Recycle bin
  • Internet
  • Icon-Icon
10.30 pagi : Minum pagi
11.00 pagi : Installation (MS office dll)

Install free antivirus (AVIRA) melalui internet.
  • Update antivirus
  • Scan virus
Disk clean-up
Defragmenting

12.30 tgh : Networking dan Sharing
  • Sharing document
  • Sharing printers
1.00 tgh : Makan tengahari dan bersurai.

Format Hard Disk dan Install Windows XP

Kiriman Cikgu Faizah | Saturday, July 18, 2009 | , | 0 komen »

Artikel ini akan menerangkan langkah-langkah untuk memasang Windows XP ke dalam komputer anda. Sebelum membuat pemasangan, pastikan anda backup dulu dokumen yang penting ke dalam partition lain, atau lebih baik lagi ke dalam hard disk yang lain.

Mengapa Perlu Format Komputer?

Format hard disk dan install Windows XP ke dalam komputer biasanya dilakukan kerana dua sebab, iaitu:
  1. Anda baru sahaja membeli komputer atau hard disk baru, jadi anda perlu memasukkan OS ke dalamnya.
  2. Windows anda rosak, hang, atau dijangkiti virus. Dan install kembali Windows XP merupakan jalan terakhir yang terpaksa anda buat suapaya komputer anda kembali berfungsi seperti biasa.
Artikel pada kali ini akan mengajar anda cara-cara untuk format hard disk dan install Windows XP ke dalamnya, langkah demi langkah. (Nota: artikel ini dipenuhi dengan gambar rajah, jadi ianya mungkin mengambil sedikit masa untuk dipaparkan). Jika anda ingin cetak artikel ini, download fail pdf ini. Ok, mari kita mula:


Tetapkan Boot Sequence Kepada CD-ROM

Bagi memastikan komputer anda akan membaca CD Windows XP yang akan dimasukkan, boot sequence haruslah ditetapkan kepada CD-ROM terlebih dahulu. Dalam kebanyakan komputer, setting ini telah sedia ditetapkan, jadi anda tidak perlu bimbang lagi. Anda boleh terus ke bahagian Format Hard Disk sekiranya tiada masalah di sini.

Namun sekiranya komputer anda tidak membaca dari CD-ROM, ikuti langkah-langkah ini untuk menetapkan boot sequence:

(Nota: Setiap komputer mempunyai paparan BIOS yang tersendiri. Jadi, apa yang anda lihat ini mungkin berbeza dari komputer anda. Namun, konsep dan asasnya tetap sama.

1. Hidupkan komputer anda.

2. Tekan butang F2 (di sesetengah komputer, anda harus tekan butang DELETE) untuk melancarkan BIOS.

3. Dalam Phoenix BIOS, pilih Advanced BIOS Features.

boot sequence

4. Pilih Boot Sequence.

boot sequence

6. Tekan F10 untuk simpan setting anda dan restart komputer.


Format Hard Disk

1. Pertama sekali, anda akan nampak satu skrin dengan mesej “Press any key to boot from CD…”. Tekan apa-apa butang di sini supaya komputer akan mula membaca dari CD Windows XP.
boot sequence

2. Perhatikan mesej yang mula-mula keluar, “Press F6 if you need to install a third party SCSI or or RAID driver”. Mesej ini penting sekiranya anda install Windows XP ke atas hard disk SATA. Jika ya, tekan F6 dan masukkan disket SATA yang disertakan bersama motherboard anda. Jika tidak, abaikan mesej ini dan teruskan ke Langkah 3. (Nota: Sekiranya anda nak install Windows XP kepada hard disk SATA tapi tiada disket, ikuti langkah ini)

install Windows XP

3. “Welcome to Setup” dipaparkan. Tekan ENTER untuk mula install Windows XP.

install Windows XP

4. Jika anda menemui skrin “Setup did not find any hard disk” ini, besar kemungkinan anda menggunakan hard disk SATA. Kembali kepada Langkah 2, atau ikuti langkah ini.

windows-no-hard-disk

5. “Windows XP Licensing Agreement”. Tekan F8 untuk teruskan.

install Windows XP

6. Sekiranya hard hisk anda mempunyai Windows XP, Setup akan bertanya sekiranya anda nak baiki Windows XP yang lama tu. Tekan butang ESC kerana anda nak install Windows XP yang baru.

install Windows XP

7. Sekiranya hard disk anda:
  • masih baru dan belum mempunyai sebarang partition, ikuti langkah 7 hingga 8.
  • tapi jika ia sudah ada partition di dalamnya, teruskan pada langkah 9.
8. Buat satu partition dengan menekan butang C.

install Windows XP

9. Tentukan saiz partition anda dan tekan ENTER.

install Windows XP

10. Pilih partition C: untuk install Windows XP. Ingatan: Kalau anda ada fail dan dokumen penting dalam partition C:, buat backup dengan memindahkan data tersebut ke dalam partition D: ataupun ke dalam external hard drive.

install Windows XP

11. Tekan butang C untuk setuju.

install Windows XP

12. Pilih NTFS sebagai file system dan tekan ENTER.

install Windows XP

13. Tekan butang F untuk format Hard Disk.

install Windows XP

14. Setup akan mula format hard disk dan menyediakan fail bagi proses install Windows XP. Setelah proses ini selesai, komputer anda akan restart dengan sendirinya.


Install Windows XP

1. Proses install Windows XP bermula. Klik pada butang Next.

install Windows XP

2. Masukkan nama anda dan klik butang Next.

install Windows XP

3. Masukkan nombor siri bagi Windows XP dan klik butang Next.

install Windows XP

4. Masukkan password bagi Administrator dan klik butang Next.

install Windows XP

5. Dalam ruangan Time Zone, pilih Kuala Lumpur dan klik butang Next.

install Windows XP

6. Proses Setup telah bermula. Tunggu hingga selesai.

install Windows XP

7. Sekiranya anda mempunyai Network Card, Setup akan meminta anda membuat pilihan mengenai Network. Klik sahaja pada butang Next sebanyak dua kali.

install Windows XP

8. Tunggu sehingga keseluruhan proses install Windows XP selesai, dan komputer akan restart sekali lagi.


Mula Menggunakan Windows XP

1. Kali pertama Windows XP dimulakan, screen resolution anda akan diubah mengikut kesesuaian. Klik pada butang OK.

install-window-22

2. “Welcome to Microsoft Windows” dipaparkan. Klik pada butang Next.

install Windows XP

3. Pilih “Not right now” dan tekan butang Next. Anda boleh mengaktifkan kembali Automatic Updates pada kemudian hari.

install Windows XP

4. Windows akan cuba mengesan sambungan Internet anda. Anda boleh tinggalkan langkah ini dengan menekan butang Skip.

install Windows XP

5. Pilih “No, not at this time” supaya anda tak perlu mendaftar dengan Microsoft. Tekan butang Next.

install-window-27

6. Masukkan nama anda dan tekan butang Next.

install Windows XP

7. Klik pada butang Finish.

install Windows XP

8. Kini, Windows XP telah siap sedia dipasang dan anda sudah boleh mula menggunakannya.

install Windows XP

Itu sahaja langkah-langkah yang diperlukan untuk install Windows. Senang, kan? Tak perlulah habiskan duit sehingga RM40 (atau mungkin lebih) untuk menghantar komputer anda ke kedai hanya kerana nak format PC, kerana anda boleh melakukannya sendiri :)

Tip berguna untuk pengguna laptop

Kiriman Cikgu Faizah | Saturday, July 18, 2009 | , | 0 komen »



1- Bateri

Apabila menggunakan adapter atau charger bateri hendaklah dikeluarkan agar ia tidak terlebih caj.
ini adalah untuk memastikan bateri itu bertahan lebih lama...

Pastikan juga caj yang masih tersimpan dalam bateri itu lebih kurang 40%. Kalau tiada langsung caj pastikan dicaj dahulu sebelum menyimpanya atau mengeluarkanya.

Bateri yang disimpan tadi hendaklah digunakan sehingga habis dahulu cajnya baru buleh dicaj semula. Bateri yang tersimpan lama tanpa diguna dan dicaj semula lebih dari 3 atau 4 minggu kemungkinan akan memendekkan hayatnya.

semakin kerap anda ‘recharge’ bateri, semakin kurang jangka hayatnya. Berdasarkan kepada pakar, sebuah laptop secara purata akan di’recharge’ sebanyak 500 kali dalam tempoh 3 tahun mengikut penggunaan normal atau 18 bulan untuk penggunaan yang tinggi.


2- Skrin (LCD)

Skrin laptop sama juga dengan skrin LCD. Jangan sesekali menekan dengan kuat pada permukaan skrin kerana ia akan merosakan skrin itu dan bahagian terkena tekanan itu akan menjadi hitam. Berhati-hati semasa mengangkat skrin agar tidak memegang secara langsung pada skrin

Jangka hayat skrin secara purata adalah selama 60 ribu jam atau bersamaan 7 tahun jika di on selama 24 jam tanpa henti...


3- Guna Cooling Pad

Adalah disyorkan mengunakan cooling pad daripada meletakan laptop atas meja atau tilam. ini adalah untuk mengurang kepanasan laptop.

Cooling pad bertindak mengalirkan haba secara lebih cekap kerana ia mempunyai kipas untuk menyejukan laptop. Laptop yang digunakan secara berterusan pasti akan lebih panas dah kepanas yang melampau boleh menyebabkn pekakas dalaman rosak.

Format Komputer

Kiriman Cikgu Faizah | Thursday, July 16, 2009 | | 0 komen »

Cara untuk format komputer ..



Bagi memastikan komputer anda akan membaca CD Windows XP yang akan dimasukkan, boot sequence haruslah ditetapkan kepada CD-ROM terlebih dahulu. Dalam kebanyakan komputer, setting ini telah sedia ditetapkan, jadi anda tidak perlu bimbang lagi. Anda boleh terus ke bahagian Format Hard Disk sekiranya tiada masalah di sini.

Namun sekiranya komputer anda tidak membaca dari CD-ROM, ikuti langkah-langkah ini untuk menetapkan boot sequence:

(Nota: Setiap komputer mempunyai paparan BIOS yang tersendiri. Jadi, apa yang anda lihat ini mungkin berbeza dari komputer anda. Namun, konsep dan asasnya tetap sama)

1. Hidupkan komputer anda.

2. Tekan butang F2 (di sesetengah komputer, anda harus tekan butang DELETE) untuk melancarkan BIOS.

3. Dalam Phoenix BIOS, pilih Advanced BIOS Features.

4.Pilih Boot Sequence.

5.Dalam urutan Boot Sequence, tentukan yang CD-ROM berada di bahagian atas sekali.

6.Tekan F10 untuk simpan setting anda dan restart komputer.


Format Hard Disk

1. Pertama sekali, anda akan nampak satu skrin dengan mesej “Press any key to boot from CD…”. Tekan apa-apa butang di sini supaya komputer akan mula membaca dari CD Windows XP.

2. Perhatikan mesej yang mula-mula keluar, “Press F6 if you need to install a third party SCSI or or RAID driver”. Mesej ini penting sekiranya anda install Windows XP ke atas Hard Disk SATA. Jika ya, tekan F6 dan masukkan disket SATA yang disertakan bersama motherboard anda. Jika tidak, abaikan mesej ini dan teruskan ke langkah 3.

3. “Welcome to Setup” dipaparkan. Tekan ENTER untuk mula install Windows XP.

4.“Windows XP Licensing Agreement”. Tekan F8 untuk teruskan.

5.Sekiranya Hard Disk anda mempunyai Windows XP, Setup akan bertanya sekiranya anda nak baiki Windows XP yang lama tu. Tekan butang ESC kerana anda nak install Windows XP yang baru.

6.Sekiranya Hard Disk anda masih baru, dan masih belum mempunyai sebarang partition, ikuti langkah 7 hingga 8. Jika ia sudah ada partition di dalamnya, teruskan pada langkah 9.

* kalau hard disk korang diserng virus, delete balik semua partition yang ada dengan tekan butang D. Kemudian buat balik partition baru dan tentukan saiz yang korang nak sebab takut-takut virus tu dah masuk ke semua partition.

7.Buat satu partition dengan menekan butang C.
8.Tentukan saiz partition anda dan tekan ENTER.

9.Pilih partition C: untuk install Windows XP.

10.Tekan butang C untuk setuju.

11.Pilih NTFS sebagai file system dan tekan ENTER.

12.Tekan butang F untuk format Hard Disk.

13.Setup akan mula format Hard Disk dan menyediakan fail bagi proses install Windows XP. Setelah proses ini selesai, komputer anda akan restart dengan sendirinya.

* proses format bergantung kepada spesifikasi komputer, kalau mantap cepat la proses format.


Install Windows XP

1.Proses install Windows XP bermula. Klik pada butang Next.

2.Masukkan nama anda dan klik butang Next.

3.Masukkan nombor siri bagi Windows XP dan klik butang Next.

4.Masukkan password bagi Administrator dan klik butang Next.

( tidak digalakkan )

5.Dalam ruangan Time Zone, pilih Kuala Lumpur dan klik butang Next.


6.Proses Setup telah bermula. Tunggu hingga selesai.

7.Sekiranya anda mempunyai Network Card, Setup akan meminta anda membuat pilihan mengenai Network. Klik sahaja pada butang Next sebanyak dua kali.

8.Tunggu sehingga keseluruhan proses install Windows XP selesai, dan komputer akan restart sekali lagi.

Mula Menggunakan Windows XP

1.Kali pertama Windows XP dimulakan, screen resolution anda akan diubah mengikut kesesuaian. Klik pada butang OK.

2.“Welcome to Microsoft Windows” dipaparkan. Klik pada butang Next.

3.Pilih “Not right now” dan tekan butang Next. Kalau pakai windows pirate dan rajin menggunakan internet, jangan ngade-ngade nak turn on automatic updates, sekali microsoft detect korang penipu habis dia hack system korang kasi mati .. hehehe... tak jujur untuk ni tak per.. huhuhu..

4.Windows akan cuba mengesan sambungan Internet anda. Anda boleh tinggalkan langkah ini dengan menekan butang Next.

5.Pilih “No, not at this time” supaya anda tak perlu mendaftar dengan Microsoft. Tekan butang Next. Kalau pakai pirate software la…

6.Masukkan nama anda dan tekan butang Next.

7.Klik pada butang Finish.

8.Kini, Windows XP telah siap sedia dipasang dan anda sudah boleh mula menggunakannya.


Kemudian install la software-software lain yang penting.. jadi anda tak perlu buang duit paling murah pun RM 20 untuk format sebab boleh buat sendiri.

Arahan tak susah pun..

Pelayar Web (Web Browser)

Kiriman Cikgu Faizah | Wednesday, July 15, 2009 | , | 0 komen »

Chrome

Chrome adalah satu pelayar web yang baru dan adalah produk keluaran Google Inc. selain gmail dan Blogger.com.


kepada yang selalu menggunakan produk Google pelayar web chrome adalah yang paling sesuai. kepada yang masih tak tahu Youtube adalah produk Google setelah diambil alih so, dengan chrome laman web Youtube lebih mudah untuk dilayari.

Kelebihan lain yang ada pada pelayar web ini ialah ia lebih laju, stabil dan kurang mengggunakan memori. Amat sesuai pada yang selalu menggunakan laptop dan yang selalu guna produk dari Google.

Version terkini, Chrome 2.0. Kepada yang belum pasang perisian ini buleh pasang secara percuma --> http://www.google.com/chrome.

adds on untuk chrome


FIREFOX

Firefox adalah pelayar web yang sungguh popular dengan pelbagai pilihan adds-on dan plugs in. namun sejak akhir2 ni ada yang mengadu bahawa pelayar web ini:-

i- kuat makan memori
ii- lambat bila nak mula
iii- buleh 'hang' atau tergantung dgn tiba2

dan kepada yang masih suka menggunakan pelayar ini saya nasihatkan jangan pasang adds-on dan plugs in yang macam-macam cukuplah dengan:-

i- Flash (wajib) - untuk layan Youtube,dll
iii- No-script - untuk blog java script dan lain2
iii- Page Speed - (untuk menambahkan kelajuan firefox dengan mudah) saper yang selalu menghadapi masalah dengan kelajuan tolong pasang page speed ini baik untuk pc anda hehehe

dan diingatkan lagi sekali jangan guna plugs in atau adds on yang macam2 dan tak berkenaan kalau dah pasang tu cuba2 lah untuk buang ataupun pasang semula firefox yang baru. Dan selalu pastikan pelayar web anda dikemaskini!

Version terkini untuk Firefox adalah Firefox 3.5


OPERA

Satu lagi pelayar web yang popular dan sebenarnya ia lebih maju dari firefox. Dan yang paling penting ia tidak menggunakan memori dengan banyak berbanding Firefox.

Sangat sesuai untuk laptop yang kurang power. Juga Opera mini sesuai untuk dipasang pada telefon bimbit.

Lebih stabil berbanding firefox dan mudah untuk menggunakan tab serta amat sesuai untuk digunakan bagi kerja-kerja memuat turun dan memuat naik tanpa memerlukan pemasangan perisian yang lain seperti Internet Download manager dan sebagainya.

Version terkini untuk Opera ialah 10.0 tapi masih dalam peringkat Beta. Kepada yang ingin memasang Opera buleh ushar kat sini --> http://www.opera.com/

untuk pelayar web yang lain2 seperti:-
Songbird - sesuai untuk melayari laman web music sepeti esnips.com atau imeem.com
Netscape - antara pelayar web generasi lama sealiran dengan IE
Safari(Apple) - sesuai untuk Mac
Internet Explore (IE) - kalau sesiapa guna Windows pirate jgn gatal2 nak update IE!
Lunascape - Lunascape, the high-speed triple engine browser,
Maxthon 2 - antara pelayar web yang popular.

Akhir kata selamat berinternet dan berblogging dengan aman!

Sistem SPPICTS dan SSQS

Kiriman Cikgu Faizah | Saturday, July 04, 2009 | | 0 komen »

Sistem Smart School Qualification Standards (SSQS)

Aplikasi ini bertujuan untuk mendapatkan maklum balas berkaitan pembudayaan dan penggunaan ICT di sekolah. Bermula penggunaan secara manual di 88 buah sekolah bestari kini aplikasi ini yang telah dibina berasaskan web akan diperluaskan bagi membuat penarafan di semua sekolah seluruh Malaysia.

Sistem Pemantauan Penggunaan ICT Sekolah (SPPICTS)

Bahagian Teknologi Pendidikan (BTP), Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM), telah dipertanggungjawabkan untuk memantau dan melaporkan tahap penggunaan semua inisiatif ICT serta peralatan berkaitan yang telah dibekalkan di sekolah-sekolah seluruh negara. Sehubungan itu, Sistem Pemantauan Penggunaan ICT Sekolah (SPPICTS) diwujudkan bagi membolehkan pihak sekolah mengemaskinikan maklumat terkini. Segala maklumat yang diperolehi akan dianalisa dan dibentangkan kepada pihak pengurusan tertinggi KPM bagi membuat keputusan tentang halatuju serta penambahbaikkan berkaitan penggunaan ICT di sekolah.

Jadual Pemantauan Yang Telah Dilaksanakan

Bil

Tag

Nama

Kumpulan

Mata Pelajaran

Kelas

Selesai?

1

7571

Pentadbir

Pentadbir



Ya

2

3227

Guru ICT

Guru Penyelaras Bestari/Guru Penyelaras Ict



Ya

3

7325

Guru Bahasa Inggeris 1

Guru

Bahasa Inggeris


Ya

4

4114

Guru Bahasa Inggeris 2

Guru

Bahasa Inggeris


Ya

5

4338

Guru Bahasa Inggeris 3

Guru

Bahasa Inggeris


Ya

6

1137

Guru Bahasa Inggeris 4

Guru

Bahasa Inggeris


Ya

7

0348

Guru Bahasa Inggeris 5

Guru

Bahasa Inggeris


Ya

8

2928

Guru Bahasa Malaysia 1

Guru

Bahasa Malaysia


Ya

9

9112

Guru Bahasa Malaysia 2

Guru

Bahasa Malaysia


Ya

10

5687

Guru Bahasa Malaysia 3

Guru

Bahasa Malaysia


Ya

11

5920

Guru Bahasa Malaysia 4

Guru

Bahasa Malaysia


Ya

12

8665

Guru Bahasa Malaysia 5

Guru

Bahasa Malaysia


Ya

13

9831

Guru Matematik 1

Guru

Matematik


Belum

14

9333

Guru Matematik 2

Guru

Matematik


Ya

15

7210

Guru Matematik 3

Guru

Matematik


Belum

16

5738

Guru Matematik 4

Guru

Matematik


Ya

17

5213

Guru Matematik 5

Guru

Matematik


Ya

18

2469

Guru Pendidikan Islam/Moral 1

Guru

Pendidikan Islam/Moral


Ya

19

8571

Guru Pendidikan Islam/Moral 2

Guru

Pendidikan Islam/Moral


Ya

20

2653

Guru Pendidikan Islam/Moral 3

Guru

Pendidikan Islam/Moral


Ya

21

8109

Guru Pendidikan Islam/Moral 4

Guru

Pendidikan Islam/Moral


Ya

22

7964

Guru Pendidikan Islam/Moral 5

Guru

Pendidikan Islam/Moral


Ya

23

5562

Guru Sains 1

Guru

Sains


Ya

24

5334

Guru Sains 2

Guru

Sains


Ya

25

0526

Guru Sains 3

Guru

Sains


Ya

26

6582

Guru Sains 4

Guru

Sains


Ya

27

0420

Guru Sains 5

Guru

Sains


Ya

28

4798

Guru Sejarah/Kajian Tempatan 1

Guru

Sejarah/Kajian Tempatan


Ya

29

2038

Guru Sejarah/Kajian Tempatan 2

Guru

Sejarah/Kajian Tempatan


Ya

30

7122

Guru Sejarah/Kajian Tempatan 3

Guru

Sejarah/Kajian Tempatan


Ya

31

3956

Guru Sejarah/Kajian Tempatan 4

Guru

Sejarah/Kajian Tempatan


Ya

32

2693

Guru Sejarah/Kajian Tempatan 5

Guru

Sejarah/Kajian Tempatan


Belum

33

1469

Murid Bahasa Inggeris 1

Murid

Bahasa Inggeris

3

Ya

34

9973

Murid Bahasa Inggeris 2

Murid

Bahasa Inggeris

3

Ya

35

2805

Murid Bahasa Inggeris 3

Murid

Bahasa Inggeris

3

Ya

36

1545

Murid Bahasa Inggeris 4

Murid

Bahasa Inggeris

3

Ya

37

8106

Murid Bahasa Inggeris 5

Murid

Bahasa Inggeris

3

Ya

38

4445

Murid Bahasa Malaysia 1

Murid

Bahasa Malaysia

3

Ya

39

0918

Murid Bahasa Malaysia 2

Murid

Bahasa Malaysia

3

Ya

40

4399

Murid Bahasa Malaysia 3

Murid

Bahasa Malaysia

3

Ya

41

5027

Murid Bahasa Malaysia 4

Murid

Bahasa Malaysia

3

Ya

42

2336

Murid Bahasa Malaysia 5

Murid

Bahasa Malaysia

3

Ya

43

7881

Murid Matematik 1

Murid

Matematik

3

Belum

44

5469

Murid Matematik 2

Murid

Matematik

3

Ya

45

8368

Murid Matematik 3

Murid

Matematik

3

Belum

46

7357

Murid Matematik 4

Murid

Matematik

3

Ya

47

5932

Murid Matematik 5

Murid

Matematik

3

Ya

48

8477

Murid Pendidikan Islam/Moral 1

Murid

Pendidikan Islam/Moral

3

Ya

49

8584

Murid Pendidikan Islam/Moral 2

Murid

Pendidikan Islam/Moral

3

Ya

50

4234

Murid Pendidikan Islam/Moral 3

Murid

Pendidikan Islam/Moral

3

Ya

51

2402

Murid Pendidikan Islam/Moral 4

Murid

Pendidikan Islam/Moral

3

Ya

52

2323

Murid Pendidikan Islam/Moral 5

Murid

Pendidikan Islam/Moral

3

Ya

53

7487

Murid Sains 1

Murid

Sains

3

Ya

54

5316

Murid Sains 2

Murid

Sains

3

Ya

55

5162

Murid Sains 3

Murid

Sains

3

Ya

56

4039

Murid Sains 4

Murid

Sains

3

Ya

57

2658

Murid Sains 5

Murid

Sains

3

Ya

58

3809

Murid Sejarah/Kajian Tempatan 1

Murid

Sejarah/Kajian Tempatan

3

Ya

59

4034

Murid Sejarah/Kajian Tempatan 2

Murid

Sejarah/Kajian Tempatan

3

Ya

60

5701

Murid Sejarah/Kajian Tempatan 3

Murid

Sejarah/Kajian Tempatan

3

Belum

61

7969

Murid Sejarah/Kajian Tempatan 4

Murid

Sejarah/Kajian Tempatan

3

Ya

62

6590

Murid Sejarah/Kajian Tempatan 5

Murid

Sejarah/Kajian Tempatan

3

Ya