Kelas Maya Di Semua Sekolah 5 Tahun Lagi.

Kiriman L-Tera | Wednesday, May 04, 2011 | 0 komen »

KUALA TERENGGANU – Kerajaan Negeri bercadang memperluaskan sistem kelas maya di semua sekolah di Terengganu dalam tempoh lima tahun akan datang.

Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said berkata, buat permulaan untuk tahun ini, kelas maya itu akan diwujudkan di 32 sekolah terpilih di setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) di negeri ini.

Menurutnya, projek yang banyak memberi manfaat dalam sistem pendidikan itu akan diteruskan pada tahun depan dengan 32 sekolah lagi dipilih untuk diwujudkan kelas maya.

“Terpulang kepada wakil rakyat atau PPD (Pegawai Pembangunan DUN) untuk memilih sekolah mana akan diwujudkan kelas maya ini terlebih dahulu, kita beri kebebasan sepenuhnya kepada mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas hadir ke Majlis Perjumpaan bersama Pengetua, guru besar dan Pegawai Teknologi Maklumat (EIO) di Dewan Besar, Wisma Darul Iman, di sini semalam.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, Ahmad Razif Abdul Rahman dan Pengarah Pelajaran Negeri, Razali Daud.

Ahmad berkata, projek itu akan menggunakan dana sedia ada yang diberikan kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) atau PPD, iaitu bantuan am sebanyak RM500,00 dan bantuan projek kecil berjumlah RM1 juta.

“Untuk beli peralatan dan ubah suai kelas maya, boleh guna peruntukan itu dulu dan kita akan tambah peruntukan lain lagi bergantung kepada kewangan negeri,” katanya.

Menurut Ahmad, kelas maya wajar diperluaskan di semua sekolah di negeri ini kerana keberkesanannya menarik minat belajar murid, sekali gus mengurangkan masalah ponteng.

“Setakat ini, tiga sekolah sudah ada kelas maya iaitu Sekolah Kebangsaan (SK) Paya Bunga, SK Telok Kalong (Kemaman) dan SK Kompleks Seberang Takir,” katanya